Totalul afișărilor de pagină

joi, 19 mai 2011

FRANTA


     Date esentiale despre FRANTA:


Capitala: Paris
Suprafata: 547.030  km/2
Populatie: 59.500.000
Limba principala: franceza
Religie dominanta: crestina
Moneda: Euro





   Cea mai mare tara din Europa de Vest, Franta se indinde de la Pirinei, in sud, pana la Canalul Manecii in nord. Unul dintre membrii fondatori ai Comunitatii Economice Europene (U.E.), Franta are un rol-cheie in afacerile din intreaga lume. Este un important stat industrial, desi aproximativ cinci procente din populatie lucreaza in ferme. Prima dintre republicele moderne Franta include Corsica, Guyana si diferite insule din Caraibe si Oceanul Pacific.
  
         Relief
Peisajul Frantei variaza de la campii unduitoare in nord la dealuri razlete in Masivul Central si munti, precum Alpii si Pirineii in sud.
        Clima
Clima in Franta Nordica, in special in Bretania, este blanda,dar umeda. Zona de est are veri foarte calduroase si ierni furtunoase. Verile in sud sunt uscate si foarte calduroase,ceea ce provoaca frecvente incendii in paduri. In Pirinei si ALpi ninge abundent ceea ce permite practicarea sporturilor de iarna.
      Agricultura
Francezii cultiva numeroase plante, precum grau,orz,sfecla de zagar si struguri pentru vin. Aproxim 1/3 din terenul folosit in agricultura este acoperit de pasune pentru bovine si ovine, crescute atat pentru lapte si prepararea produselor lactate, cat si pentru carne. Franta produce peste 365 de feluri de branza din lapte de vaca,oaie si capra.
      Industria
Franta are o industrie puternica in domeniul chimiei, otelului,electronicii si al manufacturii, precum si un program aerospatial activ. Energia nucleara furnizeaza trei sferturi din electricitatea tarii. Parfumurile si moda, sunt de asemenea, o sursa importanta de venit.
     Transportul
Infrastructura de transport este foarte bine dezvoltata cu un numar mare de kilometri de cale ferata, autostrazi si drumuri nationale si peste 400 de aeroporturi. Franta este renumita pentru sistemul de trenuri TGV ce pot circula, pe linii dedicate, cu viteze comerciale de pana la 320 km/h.





div>

Turnul Eiffel (din

franceză: La tour Eiffel, care se pronunţă la tur e-'fel) este o construcţie faimoasă pe schelet de oţel din Paris ce măsoară 324 m înălţime. Turnul a devenit simbolul Franţei cel mai răspândit la nivel mondial.







Muzeul Luvru (franceză Musée du Louvre) este cel mai mare muzeu de istorie şi artă din Franţa şi unul dintre cele mai importante muzee din lume. Este situat în centrul capitalei franceze, Paris, între cheiul drept al Senei şi strada Rivoli.
 Piramida de sticlă construită în mijlocul Curţii Napoleon de către Ieoh Ming Pei este inaugurată la 30 martie 1989. Aceasta reprezintă de acum principala axă de circulaţie a palatului Luvru fiind punctul principal de acces în muzeu. Piramida duce la subsolul muzeului unde este amenajat un vast hol de recepţie din care se permite accesul vizitatorilor la restul complexului.


Situate in partea de vest a palatului Versailles, grădinile ocupă o suprafaţă de 800 ha, fiind construite de Andre Le Notre. Pe lângă peluzele minuţios îngrijite, straturile de flori, şi sculpturi un alt factor care a contribuit la unicitatea Grădinii de la Versailles sunt fântânile construite încă din vremea lui Lois XIV.În 1979 Gradinile împreuna cu palatul Versailles au fost incluse in Patrimoniul Mondial Unesco. Grădinile primesc anual aproximativ 6 milioane de visitatori, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Franţa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu